Stress door stiefkind

Wanneer je je beseft dat de aanwezigheid van een stiefkind een negatieve invloed heeft op jouw welzijn zullen er verschillende emoties bij je gaan spelen en door de complexiteit van de situatie zal de stress zeer waarschijnlijk toenemen. Gedachtes als 'ik ben ongelukkig in mijn relatie' of 'ik zou willen dat mijn stiefkinderen niet meer langskomen' kunnen bij je opspelen, waardoor je je slecht voelt over jezelf. Want die gedachtes mogen er toch eigenlijk niet zijn? Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is dat je je overweldigd of gestrest kan voelen in het stiefouderschap. Het is normaal dat je zoekend bent in de verschillende rollen die je binnen het samengesteld gezin hebt. Maar dat je relatie onder druk staat en het gezin uit elkaar dreigt te vallen is maar moeilijk te accepteren.

Lees meer »

De relatiecoach samengesteld gezin

In de huidige tijd lijkt het of de traditionele definitie van een gezin aan het verschuiven is. Het wordt een steeds rekbaarder begrip. We zien steeds vaker samengestelde gezinnen, waarbij partners met kinderen uit eerdere relaties een nieuw huishouden vormen. Waar in die nieuwe gezinnen misschien weer biologische kinderen geboren worden. Hoewel deze nieuwe dynamiek kansen met zich meebrengt, brengt het ook zeker uitdagingen en conflicten met zich mee. Menig koppel loopt op een gegeven moment vast in de relatie en een gedachte 'ik wil stoppen met mijn relatie' komt geregeld in je op. Dit is het moment waarop je overweegt om in relatietherapie te gaan. Omdat het in een samengesteld gezin anders werkt dan in een kerngezin is het verstandig om de hulp in te roepen van een relatiecoach samengesteld gezin. De naam zegt het al, dit is een coach die gespecialiseerd is in relatietherapie bij koppels die deel uit maken van een samengesteld gezin.

Lees meer »

Samenwonen samengesteld gezin

In het leven zijn er genoeg momenten die ons uitdagen, ons vormen en ons dwingen een nieuwe koers te varen. Eén van die ingrijpende momenten is een scheiding. Het is een emotionele rollercoaster die vaak gepaard gaat met verdriet, reflectie en zelfontdekking. Maar wat gebeurt er als het stof is neergedaald en het leven opnieuw begint te bloeien? Voor velen is de ontmoeting met een nieuwe liefde een kans op een frisse start, voor sommigen betekent dit zelfs opnieuw gaan samenwonen, het geluk weer vinden en verder bouwen aan de toekomst.

Lees meer »

Spijt van samengesteld gezin

In elk gezin kunnen situaties ontstaan die de harmonie en het welzijn beïnvloeden. Of het nu gaat om communicatieproblemen, conflicten tussen gezinsleden, opvoeduitdagingen, veranderingen in de gezinssamenstelling of emotionele spanningen, deze vraagstukken kunnen het dagelijks leven flink op zijn kop zetten en zorgen voor stress en frustratie. Vaak komt dit voort uit de complexiteit van menselijke relaties en de dynamiek binnen gezinnen. Bij regulier ouderschap krijg je alle tijd om je nieuwe rol te ontdekken en daarin te groeien. Je doet het samen met je partner en gaandeweg ontdek je welke opvoedstijl het beste bij je past. Bij stiefouderschap werkt dat anders, er zijn bij de start van de relatie immers al kinderen aanwezig. 

Lees meer »